زبان بدن دروغگویان / یافتن یک مرجع در زمینه هر موضوعی در اینترنت کار سادهای است، اما در میان بسیاری از کارشناسان خودخوانده زبان بدن، حرفهایهای شناختهشدهای مانند روانشناسان و بازجویان سابق FBI نیز هستند که با علاقه و توانمندی توضیح میدهند چگونه میتوان نشانههای غیرکلامی ظریف یک دروغ را شناسایی کرد.
اما آیا واقعاً این کار به همین سادگی است؟ لیان تن برینکه، استاد روانشناسی و مدیر آزمایشگاه حقیقت و اعتماد در دانشگاه بریتیش کلمبیا-اوکاناگان کانادا، میگوید: «پاسخ کوتاه این سوال این است که نه. هیچچیز مشابه بینی پینوکیو وجود ندارد.»
با این حال، ممکن است برخی از نشانهها و رفتارها بتوانند ارتباطی با دروغگویی داشته باشند که به ما کمک کند درک بهتری از زبان بدن داشته باشیم. برخی از تحقیقات نشان دادهاند که ممکن است رفتارهایی با دروغگویی ارتباط داشته باشد، و این میتواند به طور نظری به ما کمک کند که خود را برای شناسایی دروغها آموزش دهیم. اما باید توجه داشت که شما احتمالاً هرگز یک دستگاه تشخیص دروغ بیخطا نخواهید شد.
سیگنالهای پنهان
به عنوان یک انسان، تقریباً غیرممکن است که بدون برقراری ارتباط از طریق بدن خود باشید. «زبان بدن هر نوع حرکتی است که از بدن سر میزند و مردم سعی میکنند آن را تفسیر کنند»، میگوید جف بیاتی، استاد روانشناسی در دانشگاه ایج هیل انگلستان. «برخی از سیگنالهای بدن به طور عمدی ارسال میشوند و برخی به طور ناخودآگاه.»
این شامل استفاده از دستها برای تأکید بر کلمات، بالا بردن ابروها، دست به سینه ایستادن، لبخند زدن، اخم کردن، و حرکات ظریفتری مانند لبهای کمی خمیده یا چشمان باریک است.
بیاتی از ایدهای صحبت میکند که در آن حرکات بدن انسانها با محتوای سخنانشان همراستا میشود. در تحقیقات خود در آزمایشگاه، بیاتی دریافت که انسانها بخشی از پیام را در کلام و بخش دیگر را در رفتار غیرکلامی خود قرار میدهند. حرکات دستها زمانی که افراد دروغ میگویند، کمتر است و حتی گاهی با گفتههایشان مغایرت دارد.
چهرهای متفاوت
این سیگنالهای ظریف میتوانند در چهره نیز ظاهر شوند. تن برینکه در مطالعات خود ویدیوهایی از افرادی که در تلویزیون درباره یک فرد گمشده درخواست اطلاعات میکنند، بررسی کرده است. او دریافته است که افرادی که دروغ میگویند، از جمله در چهره خود، علائمی از دروغ را نشان میدهند، مانند لبخندهایی که پنهان شدهاند یا نشانههای ناقص از غم و اندوه.
با این حال، این که آیا همه میتوانند این سیگنالها را شناسایی کنند، یک سوال دیگر است.
واقعیتها را روبهرو کنید
رسانههای اجتماعی پر است از ادعاهای جسورانه درباره زبان بدن. برخی از تاثیرگذاران آنلاین، مانند دکتر جولیا اسمیت، نشانههایی از دروغ را شامل اجتناب از تماس چشمی و تکان دادن بدن معرفی کردهاند. اما کارشناسان میگویند که این نشانهها به اندازهای که گفته میشود مفید نیستند. تماس چشمی، مخصوصاً، هرگز در مطالعات معتبر نشان داده نشده است که به دروغگویی مربوط باشد.
پروفسور وینسنت دنو، استاد دانشگاه مونترال در کانادا، میگوید: «در تعاملات رودررو، رفتار غیرکلامی نشاندهنده دروغگویی نیست.»
آیا دروغگو را میتوان شناسایی کرد؟
بیاتی توصیه میکند که برای تشخیص دروغ باید بسیار محتاط باشیم. بسیاری از عوامل مانند سوگیری شخصی و تنوع رفتارهای انسانی، شناسایی دقیق دروغ را دشوار میکند.
در نتیجه، شاید بهترین راه این باشد که به جای تمرکز بر زبان بدن، روی نشانههای کلامی تمرکز کنیم. بررسی جزئیات پاسخها و اطمینان از دقت آنها ممکن است راهحل بهتری برای شناسایی دروغها باشد.
منبع خبر:
شارا
/ چگونه زبان بدن دروغگویان را تشخیص دهیم؟
تمامی حقوق گردآوری و تالیف خبر متعلق به ناشر اصلی آن که در لینک فوق به آن اشاره شده است می باشد. در صورت نیاز به ارسال جوابیه یا توضیح تکمیلی برای مطلب منتشر شده صرفا از طریق مرجع اصلی خبر اقدام نمایید.